Slovník Tradera

Slovník Tradera

Základné pojmy, ktoré Vás budú sprevádzať celým tradingom. Vybral som tie najzákladnejšie, bez ktorých sa určite nezaobídete.

Páka (Leverage) – finančná páka umožní obchodníkovi s menším kapitálom obchodovať väčšie objemy. Tento nástroj umožní zvýšiť potenciálny zisk, súčasne , ale aj zvyšuje riziko straty z obchodu.

Slúži na to, aby sme mohli obchodovať s väčším kapitálom ako reálne mame (je to pôžička)

  • Páka je od 1:1 (nulová páka) až do 1:2000 (extrém nedoporučujem)
  • Neznamená, že väčšia páka je lepšia práve naopak
  • Podstatné je, akú veľkú pozíciu chceme otvárať hlavne na našom obchodnom štýle (scalping, intraday, swing) čím kratšie  pohyby, tým väčšie sú pozície a tým potrebujeme väčšiu páku
  • V Európe je obmedzená na 1:30 pokiaľ nemáme profesionálneho klienta, toho dostaneme k zažiadame o neho – vyplníte dotazník, kde potvrďte, že máte skúsenosti s obchodovaním

Pip – najmenší cenový pohyb. Ak menový pár EUR/USD posilní z 1.1520 na 1.1525, znamená to, že spravil pohyb 5 pipov.

Lot – veľkosť obchodu. Okrem klasického lotu (100-tisíc jednotiek základnej meny) je možné otvoriť aj mini-lot alebo micro-lot. Spread – rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou. Pre obchodníka je to náklad.

Gap – cenová medzera, ktorá vzniká najmä cez víkend. Keď kurz v piatok uzavrie na 1.1850 a v nedeľu večer otvorí na 1.1870. Tým vznikol Gap o veľkosti 20 pipov.

Take Profit (realizácia zisku) – obchodný pokyn, ktorý automaticky uzavrie pozíciu na určitej cene podľa požadovanej výšky zisku, ktorú nastavil obchodník. Realizácia straty, obchodný pokyn, ktorý automaticky uzavrie pozíciu na určitej cene, podľa  požadovanej výšky straty, ktorú nastavil obchodník. Čiže, kupujeme EUR/USD pri 1,2110 a zadávame TP na úrovni 1,2120. Ak kurz dosiahne túto úroveň, obchodná pozícia sa uzavrie so ziskom 10 pipov.

StopLoss (realizácia straty) – Obchodný príkaz stop-loss automaticky uzavrie pozíciu pokiaľ sa ceny vydajú proti otvorenej pozícii obchodníka, a tak vás ochráni pred vyššou stratou.

Long – špekulácia na rast ceny

Short – špekulácia na pokles ceny

Býčí trh (Bull Market)  – obdobie rastu cien

Medvedí trh (Bear Market)  – obdobie poklesu cien

SWAP – rollover, je tiež nazývaný Swap. Jedná sa o úrok za držanie pozície cez noc. Každá svetová mena má úrokovú sadzbu, ktorá je k nej pripojená. Vzhľadom k tomu, že trh forex obchoduje v pároch, každý obchod zahŕňa nielen dve rôzne meny, ale aj dve rôzne úrokové sadzby. Ak je úroková sadzba na mene, ktorú ste kúpili, vyššia, než úroková sadzba na mene, ktorú ste predali, potom budete zarábať rollover (pozitívny roll). Ak je úroková sadzba na mene, ktorú si kúpili, nižšia, ako úroková sadzba na mene, ktorú ste predali, potom budete platiť rollover (negatívny roll). Rollover môže pridať významné dodatočné náklady alebo zisk podľa povahy vášho obchodu.

Volume – Objem zobchodovaných kontraktov

To je zo základných pojmov asi všetko, v prípade, že som na niečo zabudol alebo Vám niečo bude nejasné, stačí napísať dotaz a všetko Vám vysvetlím, prípadne doplním sem. Ďalšie pojmy ako sú supporty a rezistencie, jednotlivé sviečkové formácie som sem nezahrnul zámerne, pretože sa im podrobnejšie budeme venovať v našej akadémii tradingu.

Nákupný košík